Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015

Συνέντευξη με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο, Κυριάκο Κουζούμη


Βιβλίο: "Η δικαίωση της αθωότητας""Το αιχμηρό μονοπάτι του μαιευτήρα-γυναικολόγου Ίωνα Χατζηπαύλου θα ενωθεί με αυτό του δικηγόρου Μάριου Δίκαρου σε μια καφετέρια στο λιμάνι της συμπρωτεύουσας και θα διασταυρωθεί με αυτό του Άγη Δαμάσκου. Οι τρεις νεαροί άνδρες, ενωμένοι με τα αόρατα δεσμά μιας σατανικής φιλίας, θα πορευθούν στη ζωή με μοναδικό θεό τους το χρήμα. Κάπηλοι της ανθρωπιάς θα δράσουν παρασκηνιακά εις βάρος αθώων παιδικών ψυχών... Θα δράσουν σαν θύτες. 
     Μερικά χρόνια αργότερα η σατανική τριανδρία εξυφαίνει ένα νέο βάρβαρο και ανελέητο σχέδιο. Ενώ το ένα θύμα θα διαδέχεται το άλλο, ο οφθαλμός της Δίκης θα καραδοκεί αθέατος μα και αμείλικτος. Οι απαντήσεις στα μυριάδες «γιατί» είναι κρυμμένες στο βαθύ παρελθόν..."


Την 1η Σεπτεμβρίου, είχα μια υπέροχη συνομιλία με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο, Κυριάκο Κουζούμη. Ο Κυριάκος Κουζούμης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΝΤ1, σε τοπική εφημερίδα των νοτίων προαστίων, αλλά και στην κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ, καθώς και στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Τώρα εργάζεται ως δημοσιογράφος στο κανάλι EPSILON TV. Αφορμή για τη συνέντευξη ήταν το καινούργιο του βιβλίο με τίτλο: "Η δικαίωση της αθωότητας"(Εκδόσεις Ωκεανός").

Ερώτηση: Στο πρόσφατο βιβλίο σας, περιγράφετε μια ιστορία με θύματα παιδιά. Πραγματεύεστε τέτοια σκληρά θέματα και στα άλλα σου βιβλία;
Κυριάκος Κουζούμης: Μέχρι στιγμής, έχω γράψει τέσσερα βιβλία, που έχουν όλα εκδοθεί. Το καθένα έχει διαφορετικό περιεχόμενο, ανάλογα με την εποχή και με το τι θέλω, τι έχω ανάγκη να γράψω, και τι μ' εμπνέει. Έχω γράψει αισθηματικό μυθιστόρημα (που πραγματεύεται έναν παράνομο έρωτα), και αστυνομικό μυθιστόρημα (με εμφανή τα χαρακτηριστικά του είδους- όπως είναι η αναζήτηση του δολοφόνου). Όσον αφορά τη "Δικαίωση της αθωότητας", είναι ένα βιβλίο με σκληρό περιεχόμενο, αφού μιλά για παιδοκτονίες και εμπόριο παιδικών οργάνων. Ξεκίνησα να το γράφω εμπνευσμένος από διάφορα περιστατικά τα οποία, χάρη στη δημοσιογραφική μου ιδιότητα, είχα πληροφορηθεί μέσα από το αστυνομικό ρεπορτάζ. Αυτά τα περιστατικά είχαν να κάνουν με παράλογες, άγνωστες υποθέσεις εξαφανίσεων παιδιών που δεν βρέθηκαν ποτέ- αφού αρκετές από αυτές τις υποθέσεις δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Ίσως υπήρξαν επιτήδειοι που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν αυτά τα παιδιά, είτε για παράνομη υιοθεσία είτε για παράνομο εμπόριο παιδικών οργάνων. Τα περιστατικά που περιγράφω στο βιβλίο μου βασίζονται σε αληθινά γεγονότα, και είναι πάρα πολύ εμπλουτισμένα με το μύθο. Όμως, το βιβλίο δεν αφορά μόνο τις εξαφανίσεις παιδιών. Έχει και άλλα στοιχεία όπως ο έρωτας, τα πάθη, η αγάπη, η οικογένεια, το μυστήριο, και η ίντριγκα. Όμως, ο κύριος κορμός του βιβλίου είναι τα εγκλήματα σε βάρος παιδιών.

Ερώτηση: Χρειάστηκε εκτεταμένη έρευνα για να γράψετε αυτό το βιβλίο, προκειμένου, λόγου χάριν, να μελετήσετε αρκετές περιπτώσεις εξαφανίσεων παιδιών;
Κυριάκος Κουζούμης: Όχι ακριβώς. Είχα ήδη πρόσβαση σε τέτοιες υποθέσεις χάρη στη δημοσιογραφική μου ιδιότητα, αλλά δεν χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να τις μελετήσω γιατί, πολύ απλά, δεν υπήρχε εμπεριστατωμένη μαρτυρία ή έρευνα πάνω σε αυτό. Αν υπήρχε, θα είχε βγει άκρη με όλη αυτή την ιστορία, δηλαδή θα ξέραμε τι είχε συμβεί στο κάθε παιδί. Όμως, δεν ξέραμε αρκετές φορές. Οπότε, εγώ αρκέστηκα στα γεγονότα, ανάλογα με την πληροφόρηση που υπήρχε σε κάθε περίπτωση, συνδυάζοντάς τα με τη φαντασία μου ώστε να ολοκληρώσω το βιβλίο. Έγραφα συστηματικά- σχεδόν καθημερινά. Πιο σωστά, νυχτερινά γιατί εγώ γράφω τα βράδια. Το γράψιμο διήρκεσε για πάνω από ένα χρόνο, και το βιβλίο ολοκληρώθηκε πριν από τρία χρόνια. Απλά, τώρα εκδόθηκε. Περιμέναμε την κατάλληλη στιγμή για να εκδοθεί.

Ερώτηση: Οι σπουδές στη δημοσιογραφία σας διευκόλυναν στη συγγραφή και ολοκλήρωση του βιβλίου;
Κυριάκος Κουζούμης: Δεν ξέρω πώς μπορεί να είναι για τους άλλους. Όμως, εγώ, επειδή ασκώ τη δημοσιογραφία από τα 19 μου, είμαι εξοικειωμένος με τον λόγο, τόσο με τον γραπτό όσο και με τον προφορικό. Οπότε, πρακτικά, δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερα προβλήματα. Σίγουρα, όμως, το να γράψει κανείς ένα βιβλίο, ως προς τη δομή και την ελκυστικότητα από το κοινό, είναι κάτι που θέλει δουλειά. Δεν παίρνεις ένα χαρτί και έναν στυλό και λες: "Άντε, γράφω". Κάποιοι μπορεί να το κάνουν. Και κάποιοι μπορεί να έχουν το ταλέντο να το κάνουν. Εγώ ξοδεύω πολύ χρόνο στο πώς θα δομήσω ένα βιβλίο- τι θα γράψω στο κάθε κεφάλαιο, πώς θα εξελιχθεί, πώς θα είναι ο κάθε ήρωας.

Ερώτηση: Όταν γράφατε το βιβλίο, σκεφτήκατε τις αντιδράσεις του κοινού; Λόγου χάριν, ότι μπορεί να υπήρχαν άνθρωποι που μπορεί να δένονταν πολύ με κάποιον ήρωα ή να τον αντιπαθούσαν πολύ;
Κυριάκος Κουζούμης: Όταν γράφω, δεν σκέφτομαι απαραίτητα τον αναγνώστη γιατί, χωρίς να ακουστεί υποτιμητικό, γράφω κυρίως για μένα είναι ένα κομμάτι της ψυχοσύνθεσης μου, της δικής μου ψυχοθεραπείας. Επίσης, γράφω με γνώμονα αυτό που εγώ θεωρώ ότι είναι καλό και ενδιαφέρον. Στο πίσω μέρος του μυαλού μου, όμως, υπάρχει και ο αναγνώστης. Μακάρι αυτό που γράφω να γίνει αγαπητό στο κοινό, να αγγίξει τις χορδές των αναγνωστών. Μπορώ να φανταστώ αν αυτό που γράφω για τον κάθε ήρωα θα γίνει αγαπητό από τους αναγνώστες. Κακά τα ψέμματα, όταν γράφεις για έναν καλό άνθρωπο, που έχει χτυπηθεί από τη μοίρα, ο αναγνώστης τον πονάει, τον αγαπάει, τον αγκαλιάζει. Και θέλει, καθώς φτάνει στο τέλος του βιβλίου, κάτι καλό για αυτόν τον άνθρωπο. Όταν γράφεις για ένα κτήνος, μοιραία, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να γίνει αγαπητός. Μπορεί να έχει ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, αλλά δεν μπορεί να γίνει αγαπητός.
Αυτό το ξέρω, και το έχω εισπράξει ως σχόλιο. Αναγνώστες μου έχουν πει ότι ταυτίστηκαν με συγκεκριμένη ηρωίδα- γιατί μπορεί να είχαν κάποια κοινά στοιχεία μαζί της. Υπάρχουν άτομα που ταυτίζονται με έναν παιδικό χαρακτήρα. Υπάρχουν αναγνώστες που ταυτίζονται με μια προδομένη σύζυγο ή με τον καλύτερο φίλο του ήρωα. Η ευχή μου είναι να αγγίξω όσους περισσότερους αναγνώστες μπορώ. Αν τα καταφέρω, έχει καλώς. Αν δεν τα καταφέρω, στο επόμενο βιβλίο.

Ερώτηση: Όταν γράφετε ένα βιβλίο, το κρίνετε μόνο σας ή ζητάτε τη γνώμη συγγενών και φίλων;
Κυριάκος Κουζούμης: Όταν ξεκινώ ένα βιβλίο, είναι δική μου απόφαση να κάνω κάτι τέτοιο. Όταν ολοκληρώσω το βιβλίο και το εκτυπώσω (και πριν το δώσω στον εκδοτικό οίκο), υπάρχουν πολύ κοντινά μου πρόσωπα που το διαβάζουν και μου λένε τη γνώμη τους. Αυτά τα πρόσωπα είναι πολύ αυστηρά στην κριτική τους. Μπορεί να σχολιάσουν κάτι πολύ απλό που δεν το παρατηρείς αμέσως (απλό, με τα δικά μου κριτήρια) ή να παρατηρήσουν κάτι πολύ σημαντικό. Ακούω την άποψή τους και την ακολουθώ κάνοντας τις κατάλληλες διορθώσεις. Επίσης ακούω την άποψη της εκδότριάς μου και της επιμελήτριας εκδόσεων. Όλοι, για τους δικούς τους λόγους, θέλουν το καλό του βιβλίου, γι' αυτό ακούω τις απόψεις τους.

Ερώτηση: Τώρα θα κάνω μια τετριμμένη ερώτηση. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς, Έλληνες και ξένοι, που σας έχουν επηρεάσει;
Κυριάκος Κουζούμης: Όσον αφορά τους ξένους λογοτέχνες, θα έλεγα την Agatha Cristie γιατί αγαπώ το αστυνομικό μυθιστόρημα. Εμμένοντας στο αστυνομικό μυθιστόρημα, θα αναφέρω την Ann Cleeves, και ο Jo Nesbo. Θα αναφέρω, επίσης, τον Tsechov, τον Shakespeare, τον Miller, τον Umberto Ecco, τον Paulo Coehlo, ενώ ο αγαπημένος μου είναι ο Milan Kundera. Αν μιλούμε για Έλληνες, αγαπώ τους αρχαίους τραγικούς, τον Καζαντζάκη, τον Βιζυηνό, και τον Παπαδιαμάντη. Όσον αφορά τους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς, μου αρέσουν η Άννα Γαλανού, και η Ρένα Ρώσση- Ζαΐρη.

Ερώτηση: Πόσες παρουσιάσεις έχουν γίνει για το πρόσφατο βιβλίο σας; Θα γίνουν κυρίως στην Αθήνα ή θα επισκεφτείτε και πόλεις της επαρχίας;
Κυριάκος Κουζούμης; Τον Νοέμβριο, θα γίνει η πρώτη παρουσίαση για το βιβλίο "Η δικαίωση της αθωότητας". Το βιβλίο εκδόθηκε μέσα Ιουνίου, και θέλαμε να κάνουμε την πρώτη παρουσίαση νωρίτερα αλλά προέκυψε το δημοψήφισμα, και δεν μπορούσαμε. Μετά, σκεφτήκαμε να κάνουμε την παρουσίαση τον Σεπτέμβριο, αλλά προέκυψε η αναγγελία των εκλογών, Έτσι, η πρώτη μεγάλη παρουσίαση του βιβλίου, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα γίνει τον Οκτώβριο. Από εκεί και ύστερα, θα γίνουν και άλλες παρουσιάσεις γιατί θέλω να έρθω σε επαφή με τον κόσμο. Όσον αφορά την επαρχία, σίγουρα θα πάω στη Ζάκυνθο. Πριν ή μετά τα Χριστούγεννα, μπορεί να επισκεφτώ πόλεις όπως ο Βόλος και η Πάτρα.

Ερώτηση: Όσον αφορά τις παρουσιάσεις των προηγούμενων βιβλίων, σίγουρα υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που σας προσέγγισαν για να σας μιλήσουν για τα βιβλία σας. Ποιες αντιδράσεις ήταν οι πιο συγκινητικές;
Κυριάκος Κουζούμης: Συγκινήθηκα από τους καλλιτέχνες που ήρθαν στις παρουσιάσεις και διάβασαν αποσπάσματα του βιβλίου, τα οποία απέδωσαν με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση. Επίσης, συγκινήθηκα και κολακεύτηκα από τους αναγνώστες που με προσέγγισαν και μου είπαν πολύ θετικά σχόλια (είτε για τους ήρωες, είτε για το θέμα του βιβλίου, είτε για τον τρόπο γραφής μου). όταν ξενυχτάς για να γράψεις ένα βιβλίο, το κάνεις κυρίως για τον εαυτό σου. όταν υπάρχει θετική ανταπόκριση για αυτό το βιβλίο, αυτό είναι κάτι που σε συγκινεί, γιατί οι ώρες που αφιέρωσα για τη συγγραφή του βιβλίου αποκτούν και άλλη αξία.

Ερώτηση: Έχουν γίνει προσπάθειες να εκδοθούν τα βιβλία σας στο εξωτερικό;
Κυριάκος Κουζούμης: Αυτό δεν εξαρτάται από τον εκδοτικό οίκο. Εξαρτάται κυρίως από την αγορά. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τα ελληνικά βιβλία στο εξωτερικό- γι' αυτό οι σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς που έγιναν γνωστοί πέρα από τα σύνορα της χώρας μας είναι ελάχιστοι. Δεν ξέρω γιατί αλλά είναι πολύ κρίμα που δεν υπάρχει ενδιαφέρον αλλά η ξένη αγορά στηρίζεται κυρίως στα βιβλία που είναι γραμμένα στα αγγλικά, αλλά και σε συγγραφείς που είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι. Άρα, δεν εξαρτάται τόσο από τον εκδοτικό οίκο όσο από την προβολή που θα έχει η ελληνική λογοτεχνία από του Υπουργείο Πολιτισμού. Δυστυχώς, το Υπουργείο δεν ενισχύει κάτι τέτοιο. Μακάρι τα ελληνικά βιβλία να μεταφραστούν και να διαβαστούν από άλλους λαούς, μεταδίδοντας έτσι τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, κάτι που θα ωφελήσει την ελληνική γλώσσα και τη σημερινή κουλτούρα.

Ερώτηση: Σίγουρα η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον χώρο του βιβλίου, και κατ' επέκταση τις παρουσιάσεις βιβλίων.
Κυριάκος Κουζούμης: Ακόμη ετοιμάζω την κύρια παρουσίαση του καινούργιου μου βιβλίου. Όμως, η κρίση έχει σίγουρα επηρεάσει και τις βιβλιοπαρουσιάσεις. Ο κόσμος έχει την πρόθεση να έρθει σε μια παρουσίαση βιβλίου, αλλά δεν έχει τα χρήματα για να το αγοράσει. Μοιραία, οι αναγνώστες, ακόμη και οι βιβλιοφάγοι, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα βιβλίο που κοστίζει 17 ή 20 ευρώ. Θα προτιμήσει να αγοράσει ένα φθηνό βιβλίο από κάποιο bazaar. Όμως, αυτό έχει επιπτώσεις στα καινούργια βιβλία, και στους εκδοτικούς οίκους. Λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλοί δεν μπορούν να αγοράσουν βιβλία σε τέτοιες τιμές. Θα περιμένουν να περάσουν τα χρόνια έως ότου το καινούριο βιβλίο γίνει παλιό και πουληθεί σε κάποιο bazaar στην τιμή των 5 ευρώ, Όμως, με τα 5 ευρώ, δεν σώζεται ένας εκδοτικός οίκος ή ένα βιβλιοπωλείο, ούτε ένας συγγραφέας κερδίζει κάτι. Ευτυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που πονούν ακόμη το βιβλίο και προτίθενται να αγοράζουν βιβλία σε υψηλές τιμές για να στηρίξουν τον συγγραφέα. Παλαιότερα αγόραζαν 7 καινούρια βιβλία, αλλά τώρα αγοράζουν δύο ή τρία. Αν το δικό μου είναι ανάμεσα σε αυτά τα τρία, θα είναι τεράστια τιμή για μένα.

Ερώτηση: Ας μιλήσουμε και για τα προηγούμενα βιβλία σας, όπως το πρώτο με τίτλο "Σμαραγδένια φυλακή" (Εκδόσεις Σαββάλας).
Κυριάκος Κουζούμης: Έγραψα το πρώτο μου βιβλίο, που είναι αισθηματικό μυθιστόρημα γεμάτο ίντριγκα- και με ένα ανατρεπτικό φινάλε, στην ηλικία των 23-24 ετών. Εκδόθηκε όταν ήμουν 25 ετών από τις εκδόσεις Σαββάλα- όπως και το δεύτερο βιβλίο. Αφορά έναν απαγορευμένο έρωτα ανάμεσα σε ένα μοντέλο και έναν δημοσιογράφο. Επειδή ο έρωτας είναι στο σκοτάδι, γίνεται καταστροφικός και για τους δύο. Ευτυχώς, εφόσον επρόκειτο για το πρώτο μου συγγραφικό εγχείρημα, και υπήρξαν πολλοί αναγνώστες που αγάπησαν το βιβλίο, και μου είπαν πολύ θετικά λόγια γι' αυτό.

Ερώτηση: Από όλους τους ήρωες σας, ποιον αγαπάτε πιο πολύ, και ποιος σας φαίνεται πιο αντιπαθής;
Κυριάκος Κουζούμης: Όταν γράφω ένα βιβλίο, γίνομαι ένα με όλους τους ήρωες που δημιουργώ. Γι' αυτό δεν μπορώ να επιλέξω ποιον αγαπώ και ποιον αντιπαθώ πιο πολύ. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχουν δευτερεύοντες χαρακτήρες που καταφέρνουν να κλέψουν την παράσταση. Κάποιοι αναγνώστες ξεχωρίζουν τους δευτερεύοντες χαρακτήρες. όμως, πάντα φροντίζω να είμαι δίκαιος απέναντι σε όλους τους ήρωες μου- ακόμη και τους κακούς, γιατί, χάρη σε αυτούς, μπορώ να δημιουργήσω την πλοκή. Θα πω το ίδιο και για τα βιβλία μου: τ' αγαπώ όλα εξίσου. Οι αναγνώστες είναι αυτοί που θα επιλέξουν ποιο αγαπούν περισσότερο.

Ερώτηση: Όταν δημιουργείτε έναν ήρωα, αυτός βασίζεται σε πραγματικά πρόσωπα ή αποφεύγετε να κάνετε κάτι τέτοιο;
Κυριάκος Κουζούμης: Σε όλα τα βιβλία μου, υπάρχουν χαρακτήρες (κύριοι και δευτερεύοντες) που βασίζονται σε πραγματικά πρόσωπα αλλά φροντίζω να αλλάζω τα ονόματα. Απλά έχω εμπνευστεί από πραγματικά άτομα. Επίσης, μπορεί να αλλάξω πολύ τον χαρακτήρα ενός γνωστού μου προκειμένου να δημιουργήσω έναν ήρωα ή μια ηρωίδα- ακόμη και αν χρειαστεί να αλλάξω τον χαρακτήρα προς το χειρότερο. Λόγου χάριν, μια ηρωίδα μπορεί να είναι ελαφρών ηθών ενώ το πρόσωπο, πάνω στο οποίο βασίστηκε αυτός ο χαρακτήρας, είναι πολύ καλύτερο άτομο στην πραγματικότητα.

Ερώτηση: Όσον αφορά το ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα (αφού το πρόσφατο βιβλίο σας έχει αστυνομικό περιεχόμενο), υπάρχει ενδιαφέρον εκ μέρους του ελληνικού κοινού για το συγκεκριμένο είδος; Σε σχέση με το δικό σας μυθιστόρημα, τι είδους σχόλια έχετε λάβει μέχρι στιγμής;
Κυριάκος Κουζούμης: Οι Ελληνίδες ενδιαφέρονται κυρίως για το αισθηματικό μυθιστόρημα. Το θετικό με το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ότι προσελκύει και άντρες. Εντούτοις, οι άντρες δεν διαβάζουν σύγχρονο μυθιστόρημα. Οι γυναίκες που διαβάζουν σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία είναι πάρα πολύ απαιτητικές. Θα ασχοληθούν πολύ με τη ξένη αστυνομική λογοτεχνία αφού, λόγω της πληθώρας τέτοιων βιβλίων που γράφονται στα αγγλικά, θα βρουν καλά βιβλία.
Όσον αφορά το δικό μου μυθιστόρημα, μέχρι στιγμής έχω λάβει διθυραμβικά σχόλια, κάτι που με χαροποίησε πάρα πολύ. Επίσης, υπήρξαν κάποια άτομα που έγραψαν μέτρια σχόλια- τους άρεσε το βιβλίο στο σύνολό του, αλλά τους δυσαρέστησαν συγκεκριμένα σημεία, τα οποία επισήμαναν στην κριτική τους. Πάντως, πιστεύω ότι οι πιο πολλοί θα μου στείλουν τις απόψεις τους μετά την παρουσίαση του βιβλίου. Δεν γίνεται, όμως, όλες οι κριτικές να είναι θετικές- και δεν είναι υγιές να είναι όλες καλές. Η αρνητική γνώμη είναι αυτή που βοηθά έναν συγγραφέα να εξελιχθεί.

Ερώτηση: Υπάρχουν λογοτέχνες που συνεργάστηκαν για τη συγγραφή και έκδοση ενός βιβλίου. Εσείς θα μπορούσατε να κάνετε το ίδιο;
Κυριάκος Κουζούμης: Ειλικρινά, δεν ξέρω πώς το καταφέρνουν, και τους θαυμάζω για αυτό. Εγώ δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο γιατί είμαι πιο μοναχικός όταν εργάζομαι για την ολοκλήρωση ενός βιβλίου. Εδώ τσακώνομαι με τον εαυτό μου όταν γράφω, άρα θα ήταν πιο δύσκολο να συνεργαστώ με κάποιον στη συγγραφή ενός βιβλίου. Μου είναι πιο εύκολο να ακούσω την άποψη άλλων και να αλλάξω κάτι στο βιβλίο μου. Κατά τη γνώμη μου, όσοι είναι ζευγάρια στη λογοτεχνία, είναι ζευγάρια και στη ζωή επειδή υπάρχει άψογη χημεία ανάμεσά τους.

Τα βιβλία του Κυριάκου Κουζούμη είναι:
1) Σμαραγδένια φυλακή (Εκδόσεις Σαββάλας), έτος έκδοσης: 20102) Όρκος Σιωπής (Εκδόσεις Σαββάλας), έτος έκδοσης: 2011

3) Το τελευταίο χειροκρότημα (Εκδόσεις Ωκεανός), έτος έκδοσης: 2014

4) Η δικαίωση της αθωότητας (Εκδόσεις Ωκεανός), έτος έκδοσης: 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου